תפריט

רכישות ומיזוגים

לא מעט אנשי עסקים מתעשרים לאחר רכישות ומיזוגים. הם רוכשים חברה עסקית המניבה רווחים נאים, וכך הם נהנים מהגדלת ההון האישי. צוות פיננס האוס מעמיד לרשות משקיעים אלו מחלקה משפטית שתפקידה לבחון את הרכישה הצפויה. וכך, לאחר בדיקת כל החוזים והחישובים, כדאיות העסקה מובנת. 

רכישות ומיזוגים של חברות

כאשר רוצים לדוגמא לקנות חברה ולשעבד את המניות שלה. לרשותנו מחלקה משפטית הבודקת את השעבודים והחוזים עם רואה חשבון שעוברים על כל האספקטים בחברה כדי לאשר את החברה. באחת העסקאות האחרונות שביצענו סייענו לבעלי חברה לקנות 50% מהשותף השני באמצעות שיעבוד מניתי בעיקר.

 

מה מאפיין רכישות ומיזוגים?

בין אם אתם מתלבטים על רכישת חברה ובין אם אתם מתכננים משהו קטן יותר, מיזוג או רכישת חברה מלווים בלא מעט סוגיות משפטיות העלולות להיות מורכבות. יש הבדל בין רכישת חברה פעילה לחברה לא פעילה, אך המדד לא יבחן את פעילות החברה הנרכשת בלבד, כי את כל הנתונים שמסביב.

 

למה לבצע מיזוגים ורכישות?

לא קל לנהל חברה בישראל במצב המשק העכשווי. הרגולציה לא מקלה עם בעלי חברות, יוקר המחיה מאמיר, עלויות התפעול והייצור בהתאם ויחד עם זאת רמת הסטנדרטים רק עולה ועולה. כדי להצליח לתחזק מפעל תעשייתי נדרש הון רב. המדינה עצמה מעודדות את התפתחות התעשייה כי בסופו של דבר, חיזוק התעשייה מגדיל גם את רווחי המדינה.

אחת הדרכים המובילות לחיזוק התעשייה היא מיזוגים ורכישות. חברות רוכשות חברות מתחרות כדי לבנות מפתח אסטרטגי שיצמיח את החברה למקומות ברף גבוה יותר. רכישות ומיזוגים לא נעשים רק לצורך מיתון תחרות כי אם לצורך מינוף והאצת הפיתוח העסקי של החברה הקיימת. ישנם לא מעט סוגי רכישות. זו יכולה להיות רכישה חלקית בה רק אחוזים מסויימים מהחברה מחליפים בעלות לעומת רכישה מלאה בה כל החברה עוברת לבעלות אחרת, חדשה. יש רכישה במזומן לעומת רכישה במניות וכן הלאה.

הסיבות המובילות לביצוע רכישות ומיזוגים

מינוף עסקי

כאמור, הסיבה העיקרית למיזוגים ורכישות היא המינוף העסקי. בעל העסק רוצה לייעל את החברה שלו. הוא רואה שהוא יכול להביא אותה למקום טוב יותר אך אין לו את המימון הדרוש לכך. הוא מכניס לצורך כך שותפות של חברה נוספת וכך הוא מצליח מנף את החברה שלו מבלי להיכנס לסחרור הלוואות.

 

שליטה על השוק

זה יכול להיות רכישה לצורך שליטה על השוק – רכישת מתחרה, התרחבות והגעה למקומות נוספים שלפני כן החברה לא הגיעה אליהם ועוד. זו יכולה להיות חברה המעוניינת לפתח מוצר והיא מגלה שיש חברה שכבר פיתחה אותו, חברה המעוניינת לפתח טכנולוגיה / להעלות מחירים וכן הלאה. הנתונים משתנים וכך באמצעות שליטה על חברה גדולה יותר, השליטה על השוק אפשרית יותר.

 

חוסר באפשרויות

כאשר בעל חברה מוכר אותה, הוא נהנה מהמשך טיפוח העסק שהקים למרות שהוא עייף / מבוגר  חסר אמצעים מספקים להשקעה בפיתוח ועוד. כך יזמים נכנסים ומעירים את החברה הנרדמת ומניבים ממנה את הרווחים אליהם היא מסוגלת להגיע.

 

איך מחליטים אם שווה להשקיע ברכישות ומיזוגים?

רכישות ומיזוגים הן דרך נפוצה מאוד לפיתוח חברות ומינוף ההון האישי. אך יחד עם זאת, רכישה או מיזוג שלא נעשים בצורה נכונה פיננסית ואסטרטגית, עלולה לגרום להפסדים לבעליה וחבל. לפני רכישת חברה או התמזגות עם חברה נוספת, יש לפנות לאנשי מקצוע מומחים בתחום זה לצורך בדיקה מקיפה של כל הנתונים הקיימים, יש לעבור על דוחות המאזן של השנים האחרונות, להתייעץ עם יועץ מס מומחה בתחום ולערב עורך דין מקצועי מומחה בעניין. צוות פיננס האוס מעמיד לרשותכם ממחלקה משפטית שזה תפקידה, לבדוק את כדאיות המיזוג / הרכישה.

חשוב לזכור כי אמנם כדי להתפתח לא מעט חברות נדרשות למזג את עצמן לחברות נוספות או לרכוש חברות נוספות, אך יחד עם זאת, אחוז גבוה מאוד של רכישות ומיזוגים לא מצליח ולא מעט בעלי עסקים מגלים שהתהליך היה שגוי. יש לכך מגוון סיבות. חלקן אסטרטגיות, חלקן פיננסיות ומגוונות. כך או כלך, ישנם שני כללי ברזל אותם חשוב ליישם בעת מיזוג או רכישה.

 

מה לעשות כדי שרכישות ומיזוגים יצליחו?

מיזוג או רכישה, לא משנה על מה החלטתם ללכת, חייבים תכנון מקדים. בדקו מראש, כבר בשלב בדיקת כדאיות הרכישה או המיזוג, את האפשרות להפעלת המיזוג / הרכישה בהמשך:

התאימו שיטה מתאימה לניהול החברה – וודאו שאין הבדלים משמעותיים בין שיטות הניהול של החברה הנרכשת לחברה הקיימת. מומלץ להיעזר בייעוץ ארגוני לצורך כך. לפעמים ההבדלים הקיימים הם כל כך משמעותיים שהם אלו שמובילים לקושי ההתנהלותי ולהפסדים המצטברים.

סנכרנו בין החברות – שתי חברות עומדות להתמזג, חשוב לסנכרן ביניהן. ששתיהן תפנה את מרב התועלת ושתיהן יחד ישלימו אחת את השניה ולא להפך. האתגר הוא לייעל את התנובה של חברה אחת באמצעות מיזוג החברה השניה.

 

רכישות ומיזוגים מחייבים התייעצות מוקדמת

לפני רכישה או מיזוג חשוב במיוחד להתייעץ עם אנשי מקצוע לבדיקת כדאיות העסקה. לא כל הנוצץ זהב הוא ולפעמים לאחר בדיקה מתגלים גירעונות והפסדים שהחברה מנסה להסתיר תחת מעטה כלשהו. כפי שסיכמנו כאן, ניתן לראות כי מיזוגים ורכישות מחייבים התיעצות עם טובי המוחות בתחום. אף אחד לא רוצה להשקיע את כספו לריק.

רכישות ומיזוגים
רכישות ומיזוגים

רון הלפרין בפייסבוק | מייל אישי: [email protected]